Nie przegap Najpopularniejsze zabiegi kosmetyczne Kilka słów o grach i programach komputerowych Korzystny wpływ restrukturyzacji przemysłu na gospodarkę
Jak zrobić sushi?

Krótka historia sushi

Kuchnia japońska należy do najbardziej znanych i rozpoznawalnych kuchni świata. A wszystko to dzięki kultowemu już daniu, jakim jest sushi. Ta prosta potrawa pochodzi w rzeczywistości z Chin i zanim stała się popularne na całym świecie, przeszła wiele najróżniejszych modyfikacji. Jaka jest historia tego dania i dlaczego tak ważny jest właściwy wybór ryżu?

Historia sushi rozpoczyna się wiele setek lat temu na terenach należących współcześnie do Chin. To właśnie tam podawano przysmaki z surowych ryb. W czasach, gdy o lodówce nikt nawet nie marzył, a wynalezienie prądu było odległą fantazją, przechowywano je właśnie owinięte w fermentowany ryż. Obficie posolone zachowywały w ten sposób przydatność do spożycia przez długie miesiące. Jednak przed ich zjedzeniem ryż był po prostu wyrzucany.

W VIII wieku naszej ery to chińskie danie zawitało na terenach Japonii. Mieszkańcy tego wyspiarskiego kraju od lat żywili się głównie ryżem oraz świeżymi darami morskich wód. Chcąc przyspieszyć przyrządzanie ryżu, zaczęli dodawać do niego ryżowy ocet. Znacznie skracał on czas potrzebny na fermentację i nadawał smak, dzięki któremu sam ryż przestał być tylko produktem ubocznym. W kolejnych latach w Kraju Kwitnącej Wiśni powstawała jedna restauracja sushi za drugą.

Ryż – podstawa sushi

Choć wydawać by się mogło, że najważniejsze są ryby, to żadna szanująca się restauracja sushi nie przyrządzi smacznego dania bez wysokiej jakości ryżu. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, początkowo był on wykorzystywany jedynie do przechowywania i konserwowania ryb. Z czasem stał się integralną częścią dania, jakie znamy dzisiaj i jakie określamy mianem sushi. Sposób jego przyrządzania został zrytualizowany i zna go każdy mieszkaniec Japonii.

Japońska kuchnia zna wiele odmian ryżu, w tym długoziarniste i krótkoziarniste. Jednak do sushi używa się innego ryżu niż ten, którego my używamy na co dzień w naszych zachodnich kuchniach. Ryż do sushi jest nie tylko przyrządzany inaczej. To specjalny gatunek o krótkich, wręcz okrągłych ziarnach i istnieją trzy jego odmiany – Sasanishiki, Akitakomachi i Koshihikari. Ten ostatni należy do najbardziej cenionych na całym świecie gatunków ryżu do sushi.

Zobacz także: Szukasz restauracji sushi? Sprawdź https://goldsushi.pl/ i poznaj ciekawe menu, a także bogate zestawy. Dowiedz się więcej.

Dodatki do sushi – bo sushi to nie tylko ryż i ryba

Z biegiem lat sushi zaczęło ewoluować. Powstało wiele sposobów jego przyrządzania i używać zaczęto najrozmaitszych dodatków, które wpływają na jego smak. Oprócz kawałków surowych ryb, w sushi nie może zabraknąć także świeżych warzyw, tak charakterystycznych przecież dla kuchni japońskiej. Może być to papryka, awokado, zielona cebulka, marynowane tykwy i rzepy i świeży zielony ogórek. Wiele dodatków pojawiło się w sushi wraz z przybyciem tego dania na ziemie innych kontynentów: amerykańskiego i europejskiego. Dlatego dzisiaj śmiało możemy powiedzieć, ze sushi to danie wielu kultur i narodów. I choć jego niewątpliwą kolebką jest Japonia, to każda restauracja sushi na świecie wprowadza do niego swój unikalny i jedyny w swoim rodzaju smak.

Więcej w kategorii